Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/6053
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
abelleocadiofernandes.pdf1.24 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Stock, Lorildo Aldo-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4788618E1pt_BR
dc.contributor.referee1Portugal, Alberto Duque-
dc.contributor.referee1Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4783456U5pt_BR
dc.contributor.referee2Assis, Airdem Gonçalves de-
dc.contributor.referee2Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4787439H0pt_BR
dc.contributor.referee3Leite, José Luiz Bellini-
dc.contributor.referee3Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4785708Z4pt_BR
dc.contributor.referee4Resende, João Cesar de-
dc.contributor.referee4Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4783308U6pt_BR
dc.creatorFernandes, Abel Leocádio-
dc.creator.Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4767309H8pt_BR
dc.date.accessioned2018-01-23T11:12:43Z-
dc.date.available2018-01-08-
dc.date.available2018-01-23T11:12:43Z-
dc.date.issued2017-08-29-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/6053-
dc.description.abstractThe implementation of milk quality programs in the Brazilian dairy industry has been a major challenge for the prosuction chain. In recent years, since the publication of the Normative Instruction 51 of the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply the sector has been seeking solutions to implement models that guarantee the required results. On the other hand, modern management practices are still relegated to a second priority in many companies. Therefore the objective of the present study was to propose and evaluate a model to implantation of a milk quality management program in an industry in the region of Zona da Mata Mineira in Minas Gerais State. Furthermore, the model studied is based on the Management System by Guidelines that has as a well-set pillar the PDCA. During the 12 months of the present study, the results of 95 rural farms, included in the quality program of the industry studied, were the colony forming units reduced from 1,600,000 to 450,000 CFU/ml in CFU averages and from 650,000 to 400,000 somatic cells count/ml in the SCC averages. There was also an increase from 47 to 67% in the number of producers meeting the standards of the IN 62 of the MAPA. As a result, it is concluded that for the implementation of raw material quality program in dairy industries it is necessary to be accompanied by a management system that plans the implementation, executes the planned actions, constantly checks the results and creates improvement actions for obtaining of the intended or planned constantly check the results and build continuous improvement actions to achieve the desired or planned goal.pt_BR
dc.description.resumoA implantação de programas de qualidade do leite nas indústrias lácteas no Brasil tem sido um grande desafio para a cadeia produtiva. Nos últimos anos, a partir da publicação da Instrução Normativa (IN) 51 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, o setor vem buscando soluções para implantar modelos que garantam os resultados exigidos. Por outro lado, as práticas modernas de gestão em muitas empresas ainda estão relegadas a um segundo plano. O objetivo do presente estudo foi propor e avaliar um modelo de gestão na implantação de um programa de melhoria da qualidade do leite em uma indústria na região da Zona da Mata Mineira em Minas Gerais. O modelo estudado é baseado no Sistema de Gestão por Diretrizes que tem como um forte pilar o PDCA. Durante 12 meses do presente estudo acompanharam-se os resultados de 95 propriedades rurais que fazem parte do programa de qualidade da indústria estudada, onde houve uma redução de 1.600.000 para 450.000 UFC/ml nas médias de CTB e de 650.000 para 400.000 CCS/ml nas médias de CCS. Houve também um aumento de 47 para 67% no número de produtores que atendem a IN 62 do MAPA. Conclui-se a partir dos resultados que, para a implantação de um programa de qualidade da matéria-prima em indústrias lácteas, é necessário que seja acompanhado de um sistema de gestão que planeje a implantação, execute as ações planejadas, verifique constantemente os resultados e crie ações de melhoria para obtenção da meta pretendida ou planejada.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Juiz de Fora (UFJF)pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFaculdade de Farmáciapt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia do Leite e Derivadospt_BR
dc.publisher.initialsUFJFpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSistema de gestãopt_BR
dc.subjectQualidade do leitept_BR
dc.subjectIndústria lácteapt_BR
dc.subjectPDCApt_BR
dc.subjectManagement systempt_BR
dc.subjectMilk qualitypt_BR
dc.subjectDairy industrypt_BR
dc.subjectPDCApt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::FARMACIApt_BR
dc.titleSistema de gestão por diretrizes aplicado à melhoria da qualidade do leite em indústrias lácteaspt_BR
dc.title.alternativeSummary policy management system applied to milk quality improvement in dairy industriespt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
Appears in Collections:Mestrado Profissional em Ciência e Tecnologia do Leite e Derivados (Dissertações)



Items in DSpace are protected by Creative Commons licenses, with all rights reserved, unless otherwise indicated.