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dc.creatorMagalhães, Elma Izze da Silva-
dc.creatorMaia, Daniela Santana-
dc.creatorPereira Netto, Michele-
dc.creatorLamounier, Joel Alves-
dc.creatorRocha, Daniela da Silva-
dc.date.accessioned2019-02-27T15:54:43Z-
dc.date.available2019-02-25-
dc.date.available2019-02-27T15:54:43Z-
dc.date.issued2018-07-
dc.citation.volume36pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spage275pt_BR
dc.citation.epage285pt_BR
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1590/1984-0462/;2018;36;3;00013pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/9276-
dc.description.abstractObjective: To evaluate the prevalence of anemia and the associated factors in infants assisted in health units of Vitória da Conquista, Bahia, Northeast Brazil.Methods: Cross‑sectional study with a representative sample of 366 children aged 6 to 23 months. A questionnaire was applied to the caregiver, and the children’s anthropometric measurements and hemoglobin levels were collected. The associations were identified by Poisson regression with robust variances based on a hierarchical analysis model.Results: The prevalence of anemia was 26.8%, and the associated factors were: family income equal to or lower than one minimum wage (PR: 1.50; 95%CI 1.03–2.18), number of household members higher than five (PR: 1.50; 95%CI 1.07–2.11), use of unfiltered water (PR: 1.68; 95%CI 1.11–2.56), number of offspring higher than three (PR: 1.64; 95%CI 1.01–2.68), consumption of meat and/or viscera less than once/week (PR: 1.78; 95%CI 1.24–2.58) and age 6‑11 months (PR: 1.75; 95%CI 1.20–2.55).Conclusions: Anemia in the infants assessed is a moderate public health problem, which is associated with socioeconomic, demographic, and dietary factors; thus, measures are necessary for its prevention.pt_BR
dc.description.resumoObjetivo: Avaliar a prevalência e os fatores associados à anemia em lactentes assistidos por Unidades de Saúde de Vitória da Conquista, Bahia. Métodos: Estudo transversal com uma amostra representativa de 366 crianças de 6 a 23 meses. Realizou‑se aplicação de questionário ao cuidador, avaliação antropométrica e dosagem de hemoglobina das crianças. As associações foram identificadas por meio da regressão de Poisson com variâncias robustas com seleção hierárquica das variáveis independentes.Resultados: A prevalência de anemia foi de 26,8%, e os fatores associados foram: renda familiar igual ou inferior a um salário mínimo (RP: 1,50; IC95% 1,03–2,18), número de moradores no domicílio superior a cinco (RP: 1,50; IC95% 1,07–2,11), utilização de água não filtrada (RP: 1,68; IC95% 1,11 –2,56), número de filhos maior que três (RP: 1,64; IC95% 1,01–2,68), consumo de carne e/ou vísceras menor que uma vez por semana (RP: 1,78; IC95% 1,24–2,58) e idade de 6 a 11 meses (RP: 1,75; IC95% 1,20–2,55). Conclusões: A anemia nos lactentes avaliados é um moderado problema de saúde pública, a qual está associada a fatores socioeconômicos, demográficos e dietéticos. Dessa forma, medidas são necessárias para sua prevençãopt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisher-pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initials-pt_BR
dc.relation.ispartofRevista Paulista de Pediatriapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAnemiapt_BR
dc.subjectLactentept_BR
dc.subjectNível socioeconômicopt_BR
dc.subjectFerro na dietapt_BR
dc.subjectFatores de riscopt_BR
dc.subjectAnemiapt_BR
dc.subjectInfantpt_BR
dc.subjectSocial classpt_BR
dc.subjectIronpt_BR
dc.subjectDietarypt_BR
dc.subjectRisk factorspt_BR
dc.subject.cnpq-pt_BR
dc.titleAnálise hierarquizada dos fatores associados à anemia em lactentespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
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