https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/7379
File | Description | Size | Format | |
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Da gastronomia francesa à gastronomia global.pdf | 235.81 kB | Adobe PDF | View/Open |
DC Field | Value | Language |
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dc.creator | Bueno, Maria Lúcia | - |
dc.date.accessioned | 2018-09-10T19:14:50Z | - |
dc.date.available | 2018-09-10 | - |
dc.date.available | 2018-09-10T19:14:50Z | - |
dc.date.issued | 2016-09 | - |
dc.citation.volume | 29 | pt_BR |
dc.citation.issue | 78 | pt_BR |
dc.citation.spage | 443 | pt_BR |
dc.citation.epage | 462 | pt_BR |
dc.identifier.doi | http://dx.doi.org/10.1590/s0103-49792016000300003 | pt_BR |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/7379 | - |
dc.description.abstract | The objective of this reflection is to comprehend the transformation of the dynamic of the process of internationalization of the globalization using as a theme the gastronomy. This theme is thought as a cultural field (Bourdieu) and using as clippings the chefs, the restaurants and the gastronomic guides analyzed under the sociohistorical perspective. Considering the balance between the penetration of the gastronomic culture in contexts more apart from each other, besides being diverse among themselves, the proposal of this article is to discuss how the consolidation of a gastronomic global market is in contrast with the continuous exercises of affirming the localities and the particular identities. | pt_BR |
dc.description.resumo | O objetivo desta reflexão é compreender a transformação da dinâmica do processo de mundialização na globalização, tendo como tema a gastronomia, pensada como campo cultural (Bourdieu), e tendo como recortes os chefs de cozinha, os restaurantes e os guias gastronômicos, analisados numa perspectiva sócio-histórica. Considerando o equilíbrio estabelecido entre a penetração da cultura gastronômica em âmbitos mais distantes uns dos outros, além de diversos entre si, a proposta do artigo é discutir como a consolidação de um mercado global de gastronomia está na contrapartida de exercícios contínuos de afirmação de localidades e identidades particulares. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | - | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.initials | - | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Caderno CRH | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Campo gastronômico | pt_BR |
dc.subject | Globalização | pt_BR |
dc.subject | Chefs-restaurantes | pt_BR |
dc.subject | Gastronomia francesa | pt_BR |
dc.subject | Gastronomia brasileira | pt_BR |
dc.subject | Identidades inventadas | pt_BR |
dc.subject | Gastronomic field and globalization | pt_BR |
dc.subject | Chefs and restaurants | pt_BR |
dc.subject | French gastronomy and brazilian gastronomy | pt_BR |
dc.subject | Invented identities | pt_BR |
dc.subject.cnpq | - | pt_BR |
dc.title | Da gastronomia francesa à gastronomia global: hibridismos e identidades inventadas | pt_BR |
dc.title.alternative | From french gastronomy to global gastronomy: hybridism and invented identities | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
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