https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/15832
File | Description | Size | Format | |
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midiaweberlingsilva.pdf | PDF/A | 2.48 MB | Adobe PDF | View/Open |
Type: | Trabalho de Conclusão de Curso |
Title: | Avaliação da variedade da dieta em uma população de idosos e adultos mais velhos |
Author: | Silva, Midiã Weberling |
First Advisor: | Silva, Clarice Lima Álvares da |
Referee Member: | Vincha, Kellem Regina Rosedo |
Referee Member: | Queiroz, Andréia Cristiane Carrenho |
Resumo: | Objetivo: Avaliar a variedade da dieta e os fatores a ela associados entre adultos e idosos atendidos na Estratégia de Saúde da Família de Governador Valadares. Métodos: Estudo epidemiológico de cunho transversal e descritivo desenvolvido no município de Governador Valadares. Foram avaliados 186 indivíduos adultos e idosos. Foi utilizado questionário estruturado para entrevista. Aplicou-se um Recordatório de 24 horas em dias típicos da alimentação e os dados foram transcritos no software Diet Pro®. A variedade da dieta foi determinada por meio da somatória de 3 indicadores: (1) variedade de alimentos consumidos; (2) variedade de grupos de alimentos consumidos e; (3) variedade média de alimentos consumidos por grupo. A população avaliada foi dividida em tercis conforme escores da Variedade Total da Dieta. A associação entre os tercis e as variáveis de vida, saúde e nutrição foi estimada por meio do Odds Ratio (OR) e Intervalos de 95% de Confiança (IC95%), considerando-se o tercil 1 como categoria de referência e p<0,05 como nível de significância. Resultados: Observou-se que a melhor variedade da dieta esteve significativamente associada ao sexo feminino (OR: 4,01; IC 95%: 1,72-9,31), a faixa etária idosa (OR: 3,66; IC95%: 1,63-8,17) e ao menor consumo de bebidas alcóolicas (OR: 0,21; IC95%: 0,07-0,59). Conclusão: O presente estudo encontrou um escore de variedade da dieta que aponta para uma baixa monotonia alimentar; e a maior variedade da dieta esteve associada ao sexo feminino, a faixa etária idosa e ao menor consumo de bebidas alcóolicas. |
Abstract: | Objective: Evaluate the variety of diet and the factors associated with it between adults and the elderly served in the Family Health Strategy in Governador Valadares. Methods: Epidemiological study of transverse and descriptive wedge developed in the municipality of Governor Valadares. 186 adult and elderly subjects were evaluated. Structured questionnaire was used for interview. A 24- hour Recall was applied on typical power days and data was transcribed into Diet Pro ® software. The variety of diet was determined by the sum of 3 indicators: (1) variety of foods consumed; (2) variety of food groups consumed; (3) average variety of foods consumed per group. The evaluated population was divided into tercis according to scores of the Total Variety of the Diet. The association between the tercis and the variables of life, health and nutrition was estimated through Odds Ratio (OR) and 95% Confidence Intervals (95% CI), considering tercil 1 as the reference category and p < 0.05 the significance level. Results: It was observed that the best variety of diet was significantly associated with the female sex (OR: 4,01; 95% CI: 1,72-9,31), the elderly age group (OR: 3,66; 95% CI: 1,63-8,17) and them lower alcohol consumption (OR: 0,21; 95% CI: 0,07- 0,59). Conclusion: This study found a variety score of diet that points to a low dietary monotony; and the greater variety of diet was associated with the female sex and the elderly age and the lower consumption of alcoholic beverages. |
Keywords: | Consumo alimentar Envelhecimento Dieta Alimentação Food consumption Aging Diet Food |
CNPq: | CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal de Juiz de Fora - Campus Avançado de Governador Valadares |
Institution Initials: | UFJF/GV |
Department: | ICV - Instituto de Ciências da Vida |
Access Type: | Acesso Aberto |
Creative Commons License: | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ |
URI: | https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/15832 |
Issue Date: | 20-May-2021 |
Appears in Collections: | Nutrição - Campus GV |
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