Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/11784
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
guilhermehenriquedasilva.pdfPDF/A2.31 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Barros, Nathan Oliveira-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/7511312374795216pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Otenio, Marcelo Henrique-
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://lattes.cnpq.br/7429610959671819pt_BR
dc.contributor.referee1Carneiro, Jailton da Costa-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/1017065798816445pt_BR
dc.contributor.referee2Cesar , Dionéia Evangelista-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/6760404426360125pt_BR
dc.creatorSilva, Guilherme Henrique da-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/pt_BR
dc.date.accessioned2020-10-29T12:33:22Z-
dc.date.available2020-10-27-
dc.date.available2020-10-29T12:33:22Z-
dc.date.issued2020-02-14-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/11784-
dc.description.abstractAnaerobic biodigestion (AB) figures as a sustainable alternative to avoid discharge of cattle manure (CM) in the environment, which results in biogas and biofertilizer. The anaerobic bioconversion of biomass to methane (CH4) via AB requires a multi-step biological process, including microorganisms with distinct roles. Here, the dynamics of acidogenic bacterial populations by classical microbiology, as well as biogas productivity by gasometer and chromatography, in the anaerobic co-digestion (co-AD) process were studied. This paper presents a performance evaluation of co-AD systems for the production of biogas using CM together with wastes from the Sewage Treatment Station (STS) of a brewery and ricotta cheese whey (RCW). The highest CH4 yield was observed in the biodigesters (RCW1, RCW2 and RCW3) fed with CM in addition to RCW. These results were generally coherent with the observed active bacterial communities affirming the stability of the process. The search revealed that the type of substrate added in coAD, Carbon/Nitrogen (C:N) ratio and Ammonia Nitrogen (NH3-N) were the most influential factors that explained many of the variations of the microbiota in the biodigesters (BRE1, BRE2 and BRE3) fed with CM in addition to wastes from the STS of a brewery. This study demonstrated that there is a good potential for the use of RCW in the production of biogas and its further conversion into energy. These findings could provide some fundamental and technical information for the co-treatment of industrial derived wastes in centralized AB facilities, in a sustainable manner with high process capacity and methane recovery.pt_BR
dc.description.resumoA biodigestão anaeróbia (BA) figura como alternativa sustentável para evitar o lançamento de dejeto bovino (DB) no meio ambiente, resultando em biogás e biofertilizante. A bioconversão anaeróbia de biomassa em metano (CH4) via BA requer um processo biológico de múltiplas etapas, incluindo microrganismos com funções distintas. Estudou-se a dinâmica de populações bacterianas acidogênicas por microbiologia clássica, bem como a produtividade de biogás por gasômetro e cromatografia, no processo de co-digestão anaeróbia (co-AD). Este trabalho apresenta uma avaliação de desempenho de sistemas co-AD para a produção de biogás utilizando DB em conjunto com resíduos da Estação de Tratamento de Esgoto (ETE) de uma cervejaria e soro de queijo ricota (RCW). O maior rendimento de CH4 foi observado nos biodigestores (RCW1, RCW2 e RCW3) alimentados com DB em adição ao RCW. Esses resultados foram geralmente coerentes com as comunidades bacterianas ativas observadas, afirmando a estabilidade do processo. A pesquisa revelou que o tipo de substrato adicionado no co-AD, a relação carbono/nitrogênio (C:N) e o nitrogênio amoniacal (NH3-N) foram os fatores mais influentes que explicaram muitas das variações da microbiota nos biodigestores (BRE1, BRE2 e BRE3) alimentado com DB com resíduos do ETE de uma cervejaria. Este estudo demonstrou que existe um bom potencial para o uso do RCW na produção de biogás e sua posterior conversão em energia. Essas descobertas podem fornecer algumas informações fundamentais e técnicas para o co-tratamento de resíduos derivados de indústrias em instalações com BA centralizadas, de forma sustentável com alta capacidade de processo e recuperação de metano.pt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Juiz de Fora (UFJF)pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICB – Instituto de Ciências Biológicaspt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-graduação em Ecologiapt_BR
dc.publisher.initialsUFJFpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCo-digestão anaeróbiapt_BR
dc.subjectRendimento de metanopt_BR
dc.subjectProdução de biogáspt_BR
dc.subjectDejeto bovino leiteiropt_BR
dc.subjectResíduospt_BR
dc.subjectMicrorganismospt_BR
dc.subjectAnaerobic co-digestionpt_BR
dc.subjectMethane yieldspt_BR
dc.subjectBiogas productionpt_BR
dc.subjectDairy cattle manurept_BR
dc.subjectWastespt_BR
dc.subjectMicroorganismspt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::ECOLOGIApt_BR
dc.titleShifts on bacterial populations and biogas production by adding two industrial residues in co-digestion with cattle manurept_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
Appears in Collections:Mestrado em Ecologia (Dissertações)



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons