Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/8717
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Composição de ácidos graxos em raízes.pdf84.53 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorPeixoto, Paulo Henrique Pereira-
dc.creatorCambraia, José-
dc.date.accessioned2019-01-25T12:17:05Z-
dc.date.available2019-01-24-
dc.date.available2019-01-25T12:17:05Z-
dc.date.issued2009-
dc.citation.volume68pt_BR
dc.citation.issue1pt_BR
dc.citation.spage29pt_BR
dc.citation.epage33pt_BR
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1590/S0006-87052009000100004pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/8717-
dc.description.abstractThe objective of this work was to determine Al effect on fatty acid composition of roots from two sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) cultivars with differential tolerance to aluminum. After exposure to Al, roots were collected, lipids extracted and the fatty acid composition determined. Palmitic and, especially, linoleic acid were the major fatty acids identified in the root lipid extracts of both cultivars, regardless of the presence of aluminum. Stearic and oleic acids contents increase only in the tolerant cultivar, while linolenic acid decreased in both cultivars after Al treatment. These changes in fatty acid composition, as well as in the C18-fatty acid double bound index (DBIC18) and in the ratios of unsaturated fatty acid/saturated fatty acid (UFA/SFA) and linoleic acid/palmitic acid (18:2/16:0) indicated of a reduction of the lipid fluidity of the tolerant cultivar, but an increase in the sensitive one. The observed reduction in lipid fluidity in the tolerant relative to the sensitive cultivar suggests of a better capacity of the tolerant cultivar to retain essential ions and metabolites and/or to limit the entry of toxic Al ions into roots.pt_BR
dc.description.resumoEste trabalho teve por objetivo determinar a influência do Al sobre a composição de ácidos graxos em raízes de duas cultivares de sorgo [Sorghum bicolor (L.) Moench] com tolerância diferencial ao Al. Após exposição das plantas ao Al, raízes foram coletadas, os lipídios extraídos e determinada sua composição em ácidos graxos. O palmítico e, especialmente, o linoléico foram os principais ácidos graxos identificados nos extratos lipídicos de raízes das duas cultivares, independentemente da presença do Al. Nas plantas tratadas com Al, os teores dos ácidos esteárico e oléico aumentaram apenas na cultivar tolerante, mas os teores do ácido linolênico reduziram nas duas cultivares. Essas alterações na composição de ácidos graxos, o índice de ligações duplas para ácidos graxos contendo 18 carbonos (ILDC18) e as relações ácidos graxos saturados/ácidos graxos insaturados (AGI/AGS) e ácido linoléico/ácido palmítico (18:2/16:0) sugerem que ocorre redução na fluidez dos lipídios da cultivar tolerante, porém aumento na sensível. A redução na fluidez dos lipídios na cultivar tolerante, comparativamente à da sensível sugere ter a cultivar tolerante maior capacidade de reter íons e metabólitos essenciais e, ou limitar a entrada do Al em suas raízes.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisher-pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initials-pt_BR
dc.relation.ispartofBragantiapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectSorghum bicolorpt_BR
dc.subjectToxidez de alumíniopt_BR
dc.subjectTolerância ao alumíniopt_BR
dc.subjectLipídiospt_BR
dc.subjectSorghum bicolorpt_BR
dc.subjectAluminum toxicitypt_BR
dc.subjectAluminum tolerancept_BR
dc.subjectLipidspt_BR
dc.subject.cnpq-pt_BR
dc.titleComposição de ácidos graxos em raízes de sorgo sob estresse de alumíniopt_BR
dc.title.alternativeFatty acid composition of sorghum roots under aluminum stresspt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
Appears in Collections:Artigos de Periódicos



Items in DSpace are protected by Creative Commons licenses, with all rights reserved, unless otherwise indicated.