https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/7654
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Conhecimento sobre nutrição e consumo de suplementos em academias de ginástica de Juiz de Fora.pdf | 117.44 kB | Adobe PDF | View/Open |
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Lopes, Fernanda Gargiulo | - |
dc.creator | Mendes, Larissa Loures | - |
dc.creator | Binoti, Mirella Lima | - |
dc.creator | Oliveira, Natália Pereira de | - |
dc.creator | Percegoni, Nathércia | - |
dc.date.accessioned | 2018-10-05T15:02:04Z | - |
dc.date.available | 2018-09-12 | - |
dc.date.available | 2018-10-05T15:02:04Z | - |
dc.date.issued | 2015-11 | - |
dc.citation.volume | 21 | pt_BR |
dc.citation.issue | 6 | pt_BR |
dc.citation.spage | 451 | pt_BR |
dc.citation.epage | 456 | pt_BR |
dc.identifier.doi | http://dx.doi.org/10.1590/1517-869220152106144152 | pt_BR |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/7654 | - |
dc.description.abstract | Introduction: The consumption of food supplements has been gaining prestige among athletes. However, changes in eating habits are less expressive in this population. Objective: To verify the use of food supplements by athlete-users of fitness centers in the city of Juiz de Fora, MG, Brazil as well as their knowledge of the basic principles of nutrition. Methods: Cross-sectional study in 19 fitness centers selected using a drawing. The sample included 348 participants over age 18 of both sexes who are users of the selected fitness centers and who agreed to answer a questionnaire containing questions related to sociodemographic data, physical activity, knowledge of nutrition, and use of food supplements. Results: Fifty-five percent of participants said they feel dissatisfied with their weight. When checking participants' background knowledge of nutrition, 41.5% said that micronutrients supply calories, 79% of the sample knew the function of macronutrients, but all respondents were not aware of the main food sources of these macronutrients. According to 66% of respondents, protein is the nutrient that should make up the greatest proportion of the diet. Out of the 54% of participants who use supplements, 43.9% use one supplement, 19.1% use two, 30.5% use three to four and 6.3% use more than four per day. Of this group, 34.2% said they were advised on the use of supplements by a nutritionist, while 31% were advised by a physical educator, followed by other means of receiving recommendations. The most frequently mentioned goal was lean mass gain (58.2%). Conclusion: This study showed high consumption of supplements, body dissatisfaction and misconceptions about basic concepts of nutrition. | pt_BR |
dc.description.resumo | Introdução: O consumo de suplementos alimentares tem ganhado destaque entre desportistas. Contudo, mudanças nos hábitos alimentares são menos expressivas nesta população. Objetivo: Verificar o uso de suplementos alimentares e o conhecimento sobre princípios básicos de nutrição de desportistas frequentadores de academias da cidade de Juiz de Fora, MG, Brasil. Métodos: Estudo transversal, em 19 academias selecionadas por sorteio. A amostra totalizou 348 indivíduos maiores de 18 anos, de ambos os sexos, frequentadores das academias participantes, que concordaram em responder ao questionário contendo questões relacionadas aos dados sociodemográficos, prática de atividade física, conhecimento sobre nutrição e uso de suplementos alimentares. Resultados: Dos participantes, 55% afirmaram se sentir insatisfeitos com o peso. Ao verificar o conhecimento prévio dos participantes sobre nutrição, 41,5% afirmaram que os micronutrientes são fornecedores de calorias; 79% da amostra conhecem a função dos macronutrientes, contudo desconhecem, na totalidade, as principais fontes alimentares dos mesmos. A proteína foi o nutriente que segundo 66% dos entrevistados deveria estar em maior proporção na dieta. Dos 54% de participantes que fazem uso de suplementos 43,9% utilizam um suplemento, 19,1% dois, 30,5% de três a quatro e 6,3% mais de quatro por dia. A orientação para este consumo partiu 34,2% das vezes do nutricionista, 31% do educador físico, seguido por outros meios de indicação; o objetivo de ganho de massa magra foi o mais citado (58,2%). Conclusão: Este trabalho demonstrou elevado consumo de suplementos, insatisfação corporal e equívocos sobre conceitos básicos em nutrição. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | - | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.initials | - | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Revista Brasileira de Medicina do Esporte | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Academias de ginástica | pt_BR |
dc.subject | Suplementos nutricionais | pt_BR |
dc.subject | Exercício | pt_BR |
dc.subject | Fitness centers | pt_BR |
dc.subject | Food supplements | pt_BR |
dc.subject | Exercise | pt_BR |
dc.subject.cnpq | - | pt_BR |
dc.title | Conhecimento sobre nutrição e consumo de suplementos em academias de ginástica de Juiz de Fora, Brasil | pt_BR |
dc.title.alternative | Knowledge on nutrition and supplement consumption at fitness centers in the city of Juiz de Fora, Brazil | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
Appears in Collections: | Artigos de Periódicos |
Items in DSpace are protected by Creative Commons licenses, with all rights reserved, unless otherwise indicated.