https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/7607
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Comparação do comportamento de risco para transtornos alimentares .pdf | 109.05 kB | Adobe PDF | View/Open |
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Fortes, Leonardo de Sousa | - |
dc.creator | Ferreira, Maria Elisa Caputo | - |
dc.creator | Costa, Priscilla Rosa de França | - |
dc.creator | Lira, Hugo Augusto Alvares da Silva | - |
dc.creator | Andrade, Jardilene | - |
dc.creator | Silva, Alane Luiza Aguiar Gomes da | - |
dc.date.accessioned | 2018-10-05T12:33:59Z | - |
dc.date.available | 2018-09-13 | - |
dc.date.available | 2018-10-05T12:33:59Z | - |
dc.date.issued | 2015-10 | - |
dc.citation.volume | 64 | pt_BR |
dc.citation.issue | 4 | pt_BR |
dc.citation.spage | 296 | pt_BR |
dc.citation.epage | 302 | pt_BR |
dc.identifier.doi | http://dx.doi.org/10.1590/0047-2085000000092 | pt_BR |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/7607 | - |
dc.description.abstract | Objective: To compare factors of disordered eating to non-athlete and athlete groups aesthetic, endurance or weight class division sports. Methods: One hundred and eighty-seven athletes and 200 subjects who comprised the non-athlete group were participated. We used the Eating Attitudes Test (EAT-26) to evaluate the disordered eating. We conducted multivariate analysis of covariance to compare the EAT-26 subscales according to group and sex. Results: The results showed that all the scores of the EAT-26 subscales were higher in females compared to males, regardless of group (p < 0,05). Furthermore, the EAT-26 subscales were similar between athletes and non-athletes in females and in males, showed up high scores for the Diet and Self-control Oral subscales in the non-athlete group when compared to athletes (p < 0,05). Conclusion: The athletes did not show higher scores on the EAT-26 subscales when compared to the non-athlete group. | pt_BR |
dc.description.resumo | Objetivo: Comparar o comportamento de risco para transtornos alimentares (CRTA) entre não atletas e atletas de esportes estéticos, endurance ou com divisão de classe de peso. Métodos: Participaram 187 adolescentes atletas e 200 sujeitos que compuseram o grupo de não atletas. Foi utilizado o Eating Attitudes Test (EAT-26) para avaliar o CRTA. Conduziu-se análise multivariada de covariância para comparar as subescalas do EAT-26 segundo o grupo e o sexo. Resultados: Os resultados demonstraram que todos os escores das subescalas do EAT-26 foram maiores no sexo feminino quando comparado ao masculino, independente do grupo (p < 0,05). Ademais, as subescalas do EAT-26 foram semelhantes entre atletas e não atletas do sexo feminino, e no masculino evidenciaram-se maiores pontuações para as subescalas Dieta e Autocontrole Oral no grupo de não atletas quando comparado aos atletas (p < 0,05). Conclusão: Os atletas não apresentaram maiores escores nas subescalas do EAT-26 quando comparados ao grupo de não atletas. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | - | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.publisher.initials | - | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Jornal Brasileiro de Psiquiatria | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Transtornos alimentares | pt_BR |
dc.subject | Atletas | pt_BR |
dc.subject | Adolescentes | pt_BR |
dc.subject | Eating disorders | pt_BR |
dc.subject | Athletes | pt_BR |
dc.subject | Adolescents | pt_BR |
dc.subject.cnpq | - | pt_BR |
dc.title | Comparação do comportamento de risco para transtornos alimentares entre adolescentes atletas e não atletas | pt_BR |
dc.title.alternative | Comparison of disordered eating between young athletes and non-athletes | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
Appears in Collections: | Artigos de Periódicos |
Items in DSpace are protected by Creative Commons licenses, with all rights reserved, unless otherwise indicated.