Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/2939
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
marilianogueiradasilva.pdf3 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Lino, Sonia Cristina-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.brpt_BR
dc.contributor.referee1Domingues, Beatriz Helena-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.brpt_BR
dc.contributor.referee2Heynemann, Claudia Beatriz-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.brpt_BR
dc.creatorSilva, Marília Nogueira da-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.brpt_BR
dc.date.accessioned2016-12-15T11:55:43Z-
dc.date.available2016-10-24-
dc.date.available2016-12-15T11:55:43Z-
dc.date.issued2008-05-07-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/2939-
dc.description.abstract“Between bread and flour” is a study of the Brazilian culture seen through the trip reports of foreigners that came to Brazil during the first half of the nineteenth century. The theme of our research is the way people nourished themselves, including the products, how and where they were prepared and consumed, the objects involved in this process and the behaviors at the table. Our studies were guided by the main elements of reflection in the works of Roger Chartier 4, Norbert Elias 5 and Mary Louise Pratt 6, and their respective concepts of “representation”, “civilizatory process” and “transculturation”. The view of the Brazilian society held by foreigners and revealed in the reports is of European, or so-called “civilized”, superiority in intellectual and technological aspects, as well as in manners. On the other hand, the cultural differences and especially the variety of foodstuffs found here stimulated the curiosity of many travelers and of the Europeans who read their reports.pt_BR
dc.description.resumo“Entre o pão e a farinha” é um estudo da cultura brasileira vista através dos relatos de viagem produzidos pelos estrangeiros que estiveram no Brasil durante a primeira metade do século XIX. O tema de nossa pesquisa é a alimentação, considerando os produtos, maneiras e espaços utilizados para o preparo e consumo, objetos materiais envolvidos e comportamentos à mesa. Para orientar nossos estudos tivemos como principais elementos de reflexão os trabalhos de Roger Chartier, 1 Norbert Elias 2 e Mary Louise Pratt 3 e seus respectivos conceitos de “representação”, “processo civilizatório” e “transculturação”. A visão do estrangeiro sobre a sociedade brasileira que transparece nos relatos é o sentimento de superioridade intelectual, tecnológica e de costumes do europeu, dito “civilizado”. Por outro lado, as diferenças culturais e, principalmente a variedade de produtos alimentícios que aqui encontraram aguçaram a curiosidade de muitos viajantes e dos europeus que os leram.pt_BR
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Juiz de Fora (UFJF)pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentICH – Instituto de Ciências Humanaspt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-graduação em Históriapt_BR
dc.publisher.initialsUFJFpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectViajantespt_BR
dc.subjectAlimentaçãopt_BR
dc.subjectRepresentaçãopt_BR
dc.subjectProcesso civilizatóriopt_BR
dc.subjectTransculturaçãopt_BR
dc.subjectTravelerspt_BR
dc.subjectNourishmentpt_BR
dc.subjectRepresentationpt_BR
dc.subjectCivilizatory processpt_BR
dc.subjectTransculturationpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIApt_BR
dc.titleEntre o pão e a farinha: viagens através da cultura européia e da mesa brasileira no século XIXpt_BR
dc.typeDissertaçãopt_BR
Appears in Collections:Mestrado em História (Dissertações)



Items in DSpace are protected by Creative Commons licenses, with all rights reserved, unless otherwise indicated.