Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/17816
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Hoffmann, Maria Vitória-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0091610597816629pt_BR
dc.contributor.referee1Salazar, Paloma Rodrigues-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/8007158077512014pt_BR
dc.contributor.referee2Leonel, Marileia-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/2459135235947786pt_BR
dc.creatorFonseca, Eliza Carolina Gouvêa-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/7192544296774447pt_BR
dc.date.accessioned2024-11-26T12:35:36Z-
dc.date.available2024-11-21-
dc.date.available2024-11-26T12:35:36Z-
dc.date.issued2023-10-11-
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/17816-
dc.description.abstractThis study aimed to identify in the literature which are the best diabetes education practices for children with Type 1 Diabetes Mellitus used by nurses in feeding guidelines. This is a bibliographic research carried out in nursing journals with Qualis A and B classification by the Coordination for the Improvement of Higher Education Personnel (CAPES), from January 2017 to January 2022. The inclusion criteria were scientific publications published between 2017 and 2022, in scientific article format, in Portuguese and freely accessible. The sample consisted of 16 articles, in which the following thematic category emerged: orientation in the care of children with type 1 diabetes regarding food and education. It was concluded that few studies were found, highlighting the need for more research in the area.pt_BR
dc.description.resumoEste estudo objetivou identificar na literatura quais são as melhores práticas de educação em diabetes para a criança com Diabetes Mellitus tipo 1 utilizadas pelo enfermeiro nas orientações sobre alimentação. Trata-se de uma pesquisa bibliográfica realizada em periódicos de enfermagem com classificação Qualis A e B pela coordenação de aperfeiçoamento de pessoal de nível superior (CAPES), no mês de janeiro de 2017 a janeiro de 2022. Os critérios de inclusão foram publicações científicas divulgadas entre 2017 a 2022, no formato de artigo científico, no idioma português e de livre acesso. A amostra foi composta por 16 artigos, no qual emergiu a seguinte categoria temática: orientação nos cuidados à criança com diabetes tipo 1 referente à alimentação e a educação. Concluiu-se que poucos estudos foram encontrados, evidenciando a necessidade de mais pesquisas na área.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Juiz de Fora (UFJF)pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentFaculdade de Enfermagempt_BR
dc.publisher.initialsUFJFpt_BR
dc.rightsAcesso Embargadopt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/*
dc.subjectCriançapt_BR
dc.subjectDiabetes tipo Ipt_BR
dc.subjectAlimentaçãopt_BR
dc.subjectEnfermagempt_BR
dc.subjectChildpt_BR
dc.subjectType 1 diabetespt_BR
dc.subjectFoodpt_BR
dc.subjectNursingpt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::ENFERMAGEMpt_BR
dc.titleA criança e adolescentes com diabetes mellitus tipo 1 e sua alimentação: tendências da produção científica nacional (2017/2022)pt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
Appears in Collections:Faculdade de Enfermagem - TCC Graduação



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons