Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/8957
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Influência do baço, da asplenia e do implante esplênico autógeno.pdf74.38 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorRezende, Alice Belleigoli-
dc.creatorNunes, Sérgio Ibañez-
dc.creatorFarias, Rogério Estevam-
dc.creatorVieira, Fernando Rocha-
dc.creatorPetroianu, Andy-
dc.creatorTeixeira, Henrique Couto-
dc.date.accessioned2019-02-13T14:40:18Z-
dc.date.available2019-02-12-
dc.date.available2019-02-13T14:40:18Z-
dc.date.issued2007-05-
dc.citation.volume34pt_BR
dc.citation.issue3pt_BR
dc.citation.spage177pt_BR
dc.citation.epage182pt_BR
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-69912007000300008pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/8957-
dc.description.abstractBACKGROUND: This work evaluated the influence of the spleen and splenic remnants on lipid metabolism, by evaluating the impact of splenectomy on the lipidogram of mice and by studying the effect of autogenous spleen tissue implanted in different sites. METHODS: 70 BALB/c mice were divided into seven groups of 10 animals: normal control group, with no diet or surgery; fat control group, without surgery; surgical procedure sham group; total splenectomy group and three groups with implants in different sites: greater omentum, retroperitonium and abdominal subcutaneous tissue. The animals, except the normal control group, received food with 1.25% cholesterol. The surgical procedure was carried out 30 days after the beginning of the food administration. Two months after the operations, serum triglycerides, cholesterol and glycemia were studied. Histological assessments of the spleen or implants and the liver were carried out. RESULTS: The enriched food increased the plasmatic levels of total cholesterol, HDL, and mainly LDL of the mice (p<0.05). No significant difference was found in the lipidograms of the animals of the control groups when compared with the splenectomized ones, as well as in the animals submitted to the autogenous splenic tissue transplantation. The preservation of the splenic histological architecture was similar on the three implantation sites. All the animals receiving enriched food presented liver steatosis. CONCLUSION: The spleen, splenectomy and splenic implants do not influence lipidogram in BALB/c mice.pt_BR
dc.description.resumoOBJETIVO: Estudar a influência do baço, da asplenia e do implante esplênico autógeno no metabolismo lipídico, por meio da avaliação do lipidograma sérico de camundongos e da verificação do efeito do transplante autógeno de baço em diferentes locais do abdome. MÉTODO: Foram utilizados camundongos BALB/c distribuídos em sete grupos de 10 animais: controle normal (CN); controle obeso (CO); operação simulada (OS); esplenectomia total (ET); três grupos submetidos ao transplante autógeno do baço: omento maior (OM), retroperitônio (RP), tecido subcutâneo da parede abdominal (PA). Os animais, com exceção do grupo CN, foram submetidos a dieta com 1,25% de colesterol. A intervenção cirúrgica foi realizada 30 dias após o início da dieta. A coleta de sangue ocorreu no 60º dia pós-operatório. Foram dosados os níveis de triglicérides, de colesterol total e de suas frações, bem como a glicemia. O baço, os implantes esplênicos e o fígado foram submetidos a estudo histológico. RESULTADOS: A dieta aumentou os níveis plasmáticos de colesterol total, HDL e LDL dos camundongos (p < 0,05 versus CN). Entre os animais em uso da dieta, não houve diferença no lipidograma dos grupos controles (CO e OS) quando comparados ao grupo esplenectomizado (ET), assim como em relação aos animais submetidos ao transplante autógeno do baço (OM, RP, PA). A capacidade de preservação da arquitetura histológica esplênica foi semelhante nos três locais de implante. Todos os animais que utilizaram a dieta enriquecida apresentaram esteatose hepática. CONCLUSÃO: De acordo com os resultados obtidos o baço não parece participar da regulação dos níveis de lipídeos plasmáticos em camundongos BALB/c.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisher-pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initials-pt_BR
dc.relation.ispartofRevista do Colégio Brasileiro de Cirurgiõespt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectBaçopt_BR
dc.subjectEsplenectomiapt_BR
dc.subjectTransplantept_BR
dc.subjectAuto-implante esplênicopt_BR
dc.subjectMetabolismo dos lipídeospt_BR
dc.subjectColesterolpt_BR
dc.subjectTriglicéridespt_BR
dc.subjectSpleenpt_BR
dc.subjectSplenectomypt_BR
dc.subjectTransplantpt_BR
dc.subjectLipid metabolismpt_BR
dc.subjectCholesterolpt_BR
dc.subjectTriglyceridespt_BR
dc.subject.cnpq-pt_BR
dc.titleInfluência do baço, da asplenia e do implante esplênico autógeno no metabolismo lipídico de camundongospt_BR
dc.title.alternativeInfluence of the spleen, asplenism and autologous splenic implants on lipid metabolism in micept_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
Appears in Collections:Artigos de Periódicos



Items in DSpace are protected by Creative Commons licenses, with all rights reserved, unless otherwise indicated.