Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/8614
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Grape extract and α-Tocopherol effect in cardiovascular.pdf389.07 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorPeluzio, Maria do Carmo Gouveia-
dc.creatorTeixeira, Tatiana Fiche Salles-
dc.creatorOliveira, Vanessa Patrocínio-
dc.creatorSabarense, Céphora Maria-
dc.creatorDias, Cristina Maria Ganz Chaves-
dc.creatorAbranches, Monise Viana-
dc.creatorMaldonado, Izabel Regina dos Santos Costa-
dc.date.accessioned2019-01-22T10:41:08Z-
dc.date.available2019-01-18-
dc.date.available2019-01-22T10:41:08Z-
dc.date.issued2011-
dc.citation.volume26pt_BR
dc.citation.issue4pt_BR
dc.citation.spage253pt_BR
dc.citation.epage260pt_BR
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1590/S0102-86502011000400002pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/8614-
dc.description.abstractPURPOSE: To verify the effect of consumption of grape extract isolated or combined with α-tocopherol supplementation on atherosclerosis model with Apo E -/- mice. METHODS: After six weeks of atherogenic diet, Apo E -/- mice were divided into the following groups: Control, Grape, Tocopherol and Grape plus Tocopherol. The treatment progressed for 11 weeks when animals were submitted to euthanasia. RESULTS: All the treatments presented hypocholesterolemic effect with reduction of serum and liver cholesterol levels. This effect was parallel to an increase in the fecal excretion of cholesterol. There was also a higher fecal excretion of saturated fatty acids in groups receiving grape extract or α-tocopherol. All the groups treated presented a tendency to show higher levels of vitamin E. The fatty acid profile showed a tendency for monounsaturated fatty acid preservation after grape extract and α-tocopherol consumption. Morphological analysis revealed a lower degree of evolution of the atherosclerotic plaque of the animals that were fed α-tocopherol combined with grape extract, even when no difference was found in the size of the largest lesion. CONCLUSION: A synergistic effect between the polyphenols and α-tocopherol was observed, resulting in diminished evolution of atherosclerosis and a greater beneficial effect on atherosclerosis than the isolated consumption of antioxidants.pt_BR
dc.description.resumoOBJETIVO: Verificar o efeito do consumo de extrato de uva isolada ou combinada com a suplementação de α-tocoferol em modelo de aterosclerose, utilizando camundongos Apo E -/-. MÉTODOS: Os camundongos Apo E -/- foram tratados com dieta aterogênica por seis semanas e foram divididos em quatro grupos: Controle, Uva, Tocoferol e Uva e Tocoferol. Após 11 semanas de tratamento os animais foram submetidos à eutanasia. RESULTADOS: Todos os tratamentos apresentaram efeito hipocolesterolêmico, com redução de colesterol plasmático e hepático. Este efeito foi acompanhado de um aumento na excreção fecal de colesterol. Houve também uma maior excreção fecal de ácidos graxos saturados nos grupos que receberam extrato de uva ou de α-tocoferol. Todos os grupos apresentaram uma tendência a apresentar níveis mais elevados de vitamina E. O perfil de ácidos graxos mostrou uma tendência para a preservação de ácidos graxos monoinsaturados, após consumo de extrato de uva e α-tocoferol. A análise morfológica revelou um menor grau de evolução da placa aterosclerótica dos animais que foram alimentados com α-tocoferol combinado com extrato de uva, mesmo quando não houve diferença no tamanho da lesão. CONCLUSÃO: Foi observado um efeito sinergístico entre os polifenóis e α-tocoferol, resultando na redução na evolução da aterosclerose e um maior de efeito benéfico na aterosclerose do que o consumo isolado de antioxidantes sobre a aterosclerose do que o consumo isolado de antioxidantes.pt_BR
dc.languageengpt_BR
dc.publisher-pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initials-pt_BR
dc.relation.ispartofActa Cirurgica Brasileirapt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectColesterol LDLpt_BR
dc.subjectVitispt_BR
dc.subjectAlfa-Tocoferolpt_BR
dc.subjectDieta aterogênicapt_BR
dc.subjectCamundongospt_BR
dc.subjectCholesterolpt_BR
dc.subjectLDLpt_BR
dc.subjectVitispt_BR
dc.subjectAlpha-Tocopherolpt_BR
dc.subjectDiet, atherogenicpt_BR
dc.subjectMicept_BR
dc.subject.cnpq-pt_BR
dc.titleGrape extract and α-Tocopherol effect in cardiovascular disease model of Apo E -/- Micept_BR
dc.title.alternativeEfeito do extrato de uva e α-Tocoferol em camundongos Apo E -/-, modelo de doença cardiovascularpt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
Appears in Collections:Artigos de Periódicos



Items in DSpace are protected by Creative Commons licenses, with all rights reserved, unless otherwise indicated.