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dc.creatorBueno, Maria Lúcia-
dc.date.accessioned2018-09-10T19:14:50Z-
dc.date.available2018-09-10-
dc.date.available2018-09-10T19:14:50Z-
dc.date.issued2016-09-
dc.citation.volume29pt_BR
dc.citation.issue78pt_BR
dc.citation.spage443pt_BR
dc.citation.epage462pt_BR
dc.identifier.doihttp://dx.doi.org/10.1590/s0103-49792016000300003pt_BR
dc.identifier.urihttps://repositorio.ufjf.br/jspui/handle/ufjf/7379-
dc.description.abstractThe objective of this reflection is to comprehend the transformation of the dynamic of the process of internationalization of the globalization using as a theme the gastronomy. This theme is thought as a cultural field (Bourdieu) and using as clippings the chefs, the restaurants and the gastronomic guides analyzed under the sociohistorical perspective. Considering the balance between the penetration of the gastronomic culture in contexts more apart from each other, besides being diverse among themselves, the proposal of this article is to discuss how the consolidation of a gastronomic global market is in contrast with the continuous exercises of affirming the localities and the particular identities.pt_BR
dc.description.resumoO objetivo desta reflexão é compreender a transformação da dinâmica do processo de mundialização na globalização, tendo como tema a gastronomia, pensada como campo cultural (Bourdieu), e tendo como recortes os chefs de cozinha, os restaurantes e os guias gastronômicos, analisados numa perspectiva sócio-histórica. Considerando o equilíbrio estabelecido entre a penetração da cultura gastronômica em âmbitos mais distantes uns dos outros, além de diversos entre si, a proposta do artigo é discutir como a consolidação de um mercado global de gastronomia está na contrapartida de exercícios contínuos de afirmação de localidades e identidades particulares.pt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisher-pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.initials-pt_BR
dc.relation.ispartofCaderno CRHpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectCampo gastronômicopt_BR
dc.subjectGlobalizaçãopt_BR
dc.subjectChefs-restaurantespt_BR
dc.subjectGastronomia francesapt_BR
dc.subjectGastronomia brasileirapt_BR
dc.subjectIdentidades inventadaspt_BR
dc.subjectGastronomic field and globalizationpt_BR
dc.subjectChefs and restaurantspt_BR
dc.subjectFrench gastronomy and brazilian gastronomypt_BR
dc.subjectInvented identitiespt_BR
dc.subject.cnpq-pt_BR
dc.titleDa gastronomia francesa à gastronomia global: hibridismos e identidades inventadaspt_BR
dc.title.alternativeFrom french gastronomy to global gastronomy: hybridism and invented identitiespt_BR
dc.typeArtigo de Periódicopt_BR
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